kép

Publikációk

Tartalom :

Immunerősítés, hozamnövelés természetesen és hatékonyan

A mai modern állattartás alapvető célja, hogy minél gazdaságosabban fenn tudja tartani az állatok egészségét, betegségekkel szembeni ellenálló képességét, termelését úgy, hogy egyúttal maximálisan figyelembe vegye a környezetvédelmet és az élelmiszer-biztonságot is.

A HeMA Magyarország Kft. által forgalmazott EKODIÁR® elnevezésû készítmény mindezekre lehetôséget nyújt.

Az EKODIÁR® hatóanyagainak fejlesztésénél figyelembe vettük azt a tapasztalatot, hogy a hatóanyagok természetes kísérőanyagainak sok esetben eredményességet jelentősen fokozó, ún. adjuváns hatása ismert. A kísérletek során meglepő tapasztalat volt, hogy a készítményben található - a ható- és kísérőanyagokat nem károsító technológiával kinyert - különböző gyógynövény illóolajok egyes kémiai összetevői között szinergizmus lép föl, miközben más összetevők az előbbiek adjuváns hatását fokozzák.

Kísérletek, tapasztalatok

Vizsgálatokat az EKODIÁR®-ral mind laboratóriumi, mind klinikai és nagyüzemi körülmények között is folytattak. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy mind az EKODIÁR® gyakorlati alkalmazása, mind az in vitro vizsgálatok egységesen azt mutatják, hogy

• erőteljes mikrobicid hatással rendelkezik;

• használata során kórokozói rezisztencia
   kialakulása nem volt tapasztalható;

• belső szervekben, szövetekben semmilyen változást
   nem okoz, maradéka nem mutatható ki;

• baktérium- és gombaölô hatását csak a patogén
   kórokozókkal szemben érvényesíti, ugyanakkor
   támogatja az emésztôrendszer
   természetes mikroflórájának mûködését.


Hatása az állati szervezetben

A gyakorlati tapasztalatok alapján az EKODIÁR® széles spektrumban pusztítja a baktériumokat és gombákat, így eredményesen alkalmazható a haszonállatok szervezetében leggyakrabban előforduló, emésztőrendszeri fertőzést okozó mikroorganizmusok (pl. E. Coli, Salmonella spp., Treponema hyodysentriae, coccidiosist okozó Eimeria -fajok, valamint gombák, pl. Candida albicans) által okozott megbetegedések, diarrhoea, illetve nem specifikus enteritis megelőzésére és gyógykezelésük kiegészítéséhez is. Mindemellett erőteljes görcsoldó hatással is bír.

Fűszerhatása révén javítja az étvágyat, fokozza az emésztőrendszer vérellátását, optimalizálja az emésztést, megnöveli annak hatékonyságát. A tápanyagok hatékonyabb felszívódásán keresztül az állati szervezetben lezajló biológiai folyamatok (fejlődés, növekedés, szaporodás, immunrendszer) hatásfoka jelentôsen megnövekszik, amely gyorsabb súlygyarapodást, kedvezôbb húsminőséget, egységesebb állományt eredményez. Általános kondíciójavulás hatására az állatok immunrendszerének működése javul, mely az ellenálló képesség megnövekedésében, valamint az elhullási arány csökkenésében jelentkezik.

Előnye a gazdálkodóknak

Az élelmiszer-biztonság szempontjából elengedhetetlen, hogy az állati termékekbôl ne kerüljenek kórokozók, ill. esetleges gyógyszermaradványok az élelmiszeriparba.

Az antibiotikumokat a kórokozók megszokhatják, és rezisztens kórokozó-törzsek alakulhatnak ki, amelyek már eredményesen veszik fel a harcot az antibiotikumokkal. Ez az állattartókat érintő egyik legnagyobb probléma.

A másik komoly gond, hogy az antibiotikumok megzavarhatják a szervezetben a normális bélflóra egyensúlyát, s ez számos állattartási problémához vezethet.

Az adott cél elérése érdekében is ideális készítmény az EKODIÁR®. Fontos szerepet játszik tehát a szintetikus antibakteriális gyógyászati készítmények (antibiotikumok) kiváltásában, az állattartó értékesítési esélyeinek javításában, ill. a piacra termelő és az értékesítés előtt álló, legértékesebb állomány egészségének megőrzésében. Ezért komoly szerepe van az élelmiszer-biztonság fokozásában, valamint az ökológiai és ökonómiai optimumra törekvô biogazdálkodásban is.

A felhasználók sokoldalúan tudják alkalmazni az EKODIÁR® különböző kiszerelési egységeit minden üzemmérethez, a különböző megjelenési formáit (különböző hordozójú premix, vízoldható por, folyadék) a legkülönbözőbb állatfajokhoz, ill. tartási és gyógyszer-adagolási technológiákhoz. Periodikus alkalmazása az itatórendszert is tisztán tartja.
 

Az EKODIÁR®-ról a gyakorlatban


Maladupi Kft.

Az EKODIÁR® készítményt folyamatosan használjuk a tartástechnológiába beleépítve a 8000 sertésből álló telepen. A készítmény kiválóan fogja a Dysentériát, az E. colit és az Ödémát. Gyakorlat alapján minden hasmenéses problémát megszüntet. Használatával egyértelműen javul a fajlagos takarmányfelhasználás és a napi testtömeg-gyarapodás. Folyamatos itatása jótékonyan hat a Mycoplasma-fertőzések visszaszorítására. Használata a sertéstartásban egyértelműen pozitív eredményt hoz."

Bán György
Agrármérnök, Ügyvezető


Kalovet Kft.

„Az Alföld Kft. kalocsai telepén használtuk az EKODIÁR®  készítményt választás környékén. A telepen az EKODIÁR® használata előtt problémát okozott, hogy választás után 5-8 nappal a malacok fejlődése megállt, szemlátomást visszaestek és megvékonyodtak. Ebben az időszakban több volt a hasmenéses egyed és a köhögés is erőteljesebb volt. A vizsgálatok Circovírus, Mycoplasma, valamint Dysentéria jelenlétét mutatták ki. Az EKODIÁR®  használata után a tünetek jelentősen csökkentek. A malacok szokásos visszaesése nem következett be, illetve jelentősen csökkent azon egyedek száma, amelyeket kezelni kellett hasmenés miatt vagy le kellett válogatni a gyengék közé."

Dr. Török Lajos
Állatorvos

 

Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar

„Az EKODIÁR® készítményt törzslúd tartásnál alkalmazzuk, a termelési ciklus alatt végig itatjuk az állománnyal. Rendszeres használatával a szülőpárok ellenálló képessége, immunreakciója jelentősen javul. A szaporaságra kifejtett pozitív hatása a keltethetőség javulásában nyilvánul meg, amit különösen befolyásol az EKODIÁR® optimális összetétele. Kisebb a befulladt tojások aránya, optimálisabb a kelési százalék. Az EKODIÁR® használata jelentősen hozzájárul az értékmérő tulajdonságok javításához és a takarmányhasznosításhoz."

Dr. Bogenfürst Ferenc
Egyetemi tanár, tanszékvezető